Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
După 20 de ani...
Mai credeţi în Democraţie?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Nota data de utilizatori: / 0
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Social - Divertisment

Olăritul este o ocupație străveche ce se practică înca din vremuri străvechi, mărturie stând frumoasele vase de ceramică din epoca neolitică, epocă în care pe teritoriul României s-a dezvoltat o civilizație remarcabilă. Olăritul este o muncă obositoare, necesitând forță, îndemânare și cunoștinte deosebite. Orice greșeală poate avea drept consecință distrugerea vasului.

Cromatica vaselor de ceramică păstrează tradiții străvechi. Ceramica roșie din sud-vestul țării este de proveniență română, iar galbenul, verdele și albul din diferite centre indică tradiții bizantine.

Mulțimea vaselor produse își poate găsi o explicație în obiceiul ca la nuntă sau la înmormântare acestea să fie sparte. Multe vase se spărgeau și înaintea începerii postului, pentru ca bucatele mâncate să nu fie puse din greșeala într-un vas vechi și să se “spurce” cu mâncare “de dulce”. Oalele se adunau în fundul curții și se spărgeau cu ciomagul, fiind apoi înlocuite cu altele noi. Până și “prepeleacul” (par cu cateva ramuri în varful cărora erau agățate oalele cu gura în jos, ca să se scurgă după ce au fost spălate) era distrus, pentru a nu spurca noile vase.

 

Așadar, joi, 22 ianuarie 2015, începând cu ora 18.00, vă invităm la Atelierul de olărit și modelaj “CLOPOȚEII NĂZDRĂVANI”, care se va desfașura la Caravana Veseliei, pe Str. Bartok Bela nr. 9, județul Cluj.

În cadrul atelierului copiii:

-vor fi inițiați în arta ceramicii, dar și a modelajului
- vor deprinde tehnicile de construire a obiectelor ceramice, cu ajutorul colăceilor din lut, ultima operație fiind netezirea pereților atât la exterior, cât și în interiorul vasului
- vor realiza forme geometrice pe care apoi le vor transforma în personajele sau animăluțele lor preferate

Obiectele rezultate, după ce vor fi arse, vor fi pictate în cadrul unui atelier viitor.

Durata: 1 oră
Vârsta: 3 ani +
Cost: 22 lei. (parinții nu plătesc). Cel de-al doilea copil al familiei are reducere 50%.

 

Sursa : http://www.traditii.ro/mestesuguri.php?nr_articol=1  și  http://www.clujlife.com/2015/01/15/atelier-de-olarit-clopoteii-nazdravani/

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner