Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
După 20 de ani...
Mai credeţi în Democraţie?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Nota data de utilizatori: / 0
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Social - Divertisment

 

„Dragobetele sărută fetele!”

Dragobetele, ziua îndrăgostiților la români, se sărbătorește pe data de 24 februarie. Înzestrați cu sentimente calde, românii au o zi în care își sărbătoresc dragostea în straie și grai românesc. Ziua lui Dragobete se mai întâlnește și sub denumirea de „Cap de primăvară”, „Logodnicul Păsărilor” fiind asociată cu primăvara, anotimp al speranței și al renașterii. În mitologia românească, Dragobete este considerat fiul Babei Dochia, un tânăr chipeș, iubitor și bun la suflet, un zeu al iubirii, care seducea femeile. Este considerat un „naș cosmic” care oficează, la început de primăvară, în cer nunta tuturor animalelor. De dragobete, fetele și băieții se întâlnesc pentru ca iubirea lor să țină tot anul. Dragobete este și zeul bunei dispoziții, de ziua lui organizându-se și petreceri, iar de acolo porneau de multe ori viitoarele casnicii.

Tradiții de Dragobete

Se spunea în credința populară, că cei care participă la ziua lui Dragobete vor fi feriți de boli tot anul.În dimineaţa zilei de 24 februarie, fetele strângeau zăpadă proaspătă, o topeau şi se spălau cu apa obţinută pe cap, spunând că vor avea părul frumos. Astfel, îmbrăcați în cele mai bune haine, tinerii se întâlneau în centrul satului sau în fața bisericii. Dacă vremea era frumoasă, fetele şi băieţii mergeau împreună prin pădure cântau, chiuiau şi culegeau primele flori de primăvară. Fetele strângeau ghiocei şi viorele pe care le puneau la icoană, spunând că au puteri tămăduitoare. De Dragobete se făceau logodne simbolice pentru anul următor sau fetele și băieții făceau frății de sânge.

Tradiţia spune că fetele şi băieţii se adunau mai mulţi la o casă, pentru a-şi „face Dragobetele”.Tinerii considerau că aşa vor avea parte de iubire tot anul. Această întâlnire se transforma uneori într-o adevărată petrecere, cu mâncare şi băutură. De asemenea, Dragobete îi ajuta pe gospodari să aibă un an bogat şi sănătos. În ziua de Dragobete se face curat în casă, pentru a avea un an îmbelşugat. Dacă plouă în această zi, va fi o primăvară frumoasă. Nu se sacrifică animale sau păsări şi nu se face nici treabă la câmp. Dacă auzi pupăza cântând vei fi harnic şi bun tot anul.

Pentru tineri, sărbătoarea dragostei era socotită una de bun augur pentru treburile mărunte, nu și pentru cele mari. Deoarece se credea ca Dragobetele îi va ajuta pe gospodari să aibă un an mai îmbelșugat decât ceilalți. În acea zi oamenii nu munceau, ca în zilele cu sărbători religioase, doar își făceau curățenie prin case. Cele care lucrau erau fetele îndrăznețe care chiar își doreau să fie „pedepsite” de Dragobete. Chiar dacă mai „pedepsea” femeile, se considera că Dragobetele ocrotea și purta noroc îndrăgostiților, tinerilor în general, putând fi socotit un veritabil Cupidon românesc.

Sursa : http://www.favorittv.ro/traditii-obiceiuri-dragobetele

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner